تولید قطعات فلزی
تولید قطعات فلزی با دقت بسیار بالا و ظرافت بیبدیلی انجام میگیرد. این قطعات پایه و اساس گردش چرخ صنعت بوده و تمامی دستگاههای کارگاهی و تولیدی، برای کارکرد صحیح به این وسیله نیاز خواهند داشت. در این مطلب قصد داریم انواع روش های تولید قطعات فلزی را مورد بررسی قرار دهیم و با ماهیت آنها آشنا شویم.
فرایند تولید قطعات فلزی
برای تولید قطعات فلزی در وهله اول باید نقشه آن طراحی شود. سپس برآوردهایی از هزینههای مصرفی انجام گیرد. در اولین قدم که همان طراحی نقشه و پیریزی شکل قطعه است، شما میتوانید طرح دلخواه خود را به طراحان ارائه دهید تا مطابق نیاز و سلیقه شما، قطعه مدنظرتان را طراحی و اجرا نمایند.
*ضمنا توصیه ما به شما این است که به مجموعهای مراجعه کنید که خدمات ساخت قطعات فلزی سفارشی هم داشته باشند. در این صورت بدون هیچگونه محدودیتی میتوانید قطعه دلخواه خود را سفارش دهید تا برایتان تولید نمایند. مهندسین ما در کارگاه قالب سازی آرتک، انواع خدمات طراحی و ساخت قطعات فلزی سفارشی را خدمت مردم شریف ایران عرضه میدارند. تولید انواع قطعات فلزی کوچک ، قالبهای پلاستیک و دایکاست، قالبهای صنعتی و لاستیک از جمله خدمات تخصصی آرتک میباشد که با قیمتی منصفانه خدمت شما عزیزان ارائه میشود.
در پایان نیز، به بخش راهاندازی پروژه خواهیم رسید که این قطعه باید به روش اصولی و به کمک تجهیزات و دستگاههای مخصوص تولید گردد.
روش های تولید قطعات فلزی
در بخش قبلی گفتیم که برای تولید قطعات فلزی نیاز به روش خاصی خواهد بود. از اینرو تصمیم داریم شما را با انواع روشهای تولید این محصول آشنا کنیم تا اطلاعات ارزشمندی در این باره کسب نمایید. بهطور کلی در صنعت روشهای مختلفی برای ساخت قطعات فلزی وجود دارد که در ادامه رایجترین شیوههای نوین و بنیادی را شرح خواهیم داد:
فرم دهی قطعات
روش فرم دهی دارای زیر شاخههای مختلفی نظیر اکستروژن، کشش، نورد و آهنگری است. فرایندِ هر یک از شیوههای مذکور بدین صورت میباشد:
- نورد: در این روش ضخامت و فرم قطعات به کمک غلتکهای مخصوصی تغییر مییابد.
- اکستروژن: عمدهترین کاربرد این روش مربوط به تولید فلزات توخالی میباشد. زیرا در این پروسه، میلهای داخل قالب تعبیه شده و متریال مدنظر به دور آن قرار میگیرد.
- آهنگری: آهنگری روش بنیادین تولید قطعات فلزی است که خود دارای تکنیکهای متنوع و گوناگون میباشد. در این شیوه باید به نوع قالب، دمای کار و ترانس ابعاد قطعه توجه نمود.
- کشش: در این ترفند، به منظور کنترل قطر قطعه فلزی، آن را از داخل قالب مخروطی شکل بیرون میکشند.
ریخته گری قطعات فلزی
ریخته گری نیز همانند روش قبل، به چند زیر شاخه فرعی تقسیم میشود که عبارتند از: ریخته گری ماسهای، قالبی، دقیق، پیوسته و فوم از بین رونده. تکنیک ریخته گری با هدف شکل دهی به آلیاژ و فلزات مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش ابتدا قالب قطعه مورد نظر با توجه به طرح آن، تهیه شده و متریال ذوب شده درون آن ریخته میشود.پس از سرد شدن، از قالب جدا شده و سایر تغییرات بر روی آن اعمال میگردد. در بین روشهای مذکور، ماسهای رایجتر بوده و فلزات تولید شده در این سبک، هیچگونه محدودیتی از نظر ابعاد نخواهند داشت.
جوشکاری و متالورژی پودر
از جمله سایر روشهای تولید قطعات فلزی میتوان به جوشکاری و متالورژی پودر اشاره نمود. روش جوشکاری به چند شاخه فرعی نظیر مقاومتی، غیر ذوبی و اصطکاکی یا فراصوت تقسیم بندی میشود. فلذا تمام روشهایی که تا اینجای کار نام برده شد، به نوعی سهم بزرگی از صنعت تولید قطعات را به خود اختصاص دادهاند و بسته به خروجی و بازدهی که دارند، روزانه در کارگاههای سرتاسر دنیا، توسط ریختهگران و مهندسان مجرب مورد استفاده قرار میگیرند.
روش ماشین کاری
در این روش با استفاده از انواع دستگاه تولید قطعات فلزی ، با براده برداری از روی قسمتهای مختلف قطعات، آنچه بدان نیاز است ساخته میشود. ماشین کاری در حال حاضر، دقیقترین روش تولید قطعات بوده و انواع اجزای ساده و پیچیده را میتوان با استفاده از آن تولید نمود. البته توصیه میشود که بیشتر برای ساخت قطعات فلزی کوچک از آن استفاده شود و به دلیل هزینه نسبتا زیاد، چندان برای قطعات بزرگ مناسب نمیباشد.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی روش های تولید قطعات فلزی در کارخانجات و کارگاههای صنعتی پرداختیم و دانستیم که فرایند تولید این محصولات امری تخصصی و نسبتا پیچیده بوده و نیاز به مهارت بالا و تجربه کافی دارد. در همین راستا ما در کارگاه تولیدی آرتک با به کارگیری کادری مجرب و کارآزموده، متشکل از ریخته گران باتجربه و طراحان ماهر، سالهاست با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت در حال خدمات رسانی به مردم عزیز هستیم.
همچنین لازم به ذکر است که با ارزشترین دارایی ما در این صنعت، رضایت شما مشتریان گرامی میباشد، فلذا همواره سعی داریم با ارائه خدمات متنوع نظیر تولید قطعات فلزی سفارشی، موجب خرسندی شما عزیزان شویم.